Izetbegović u Konjicu: Lidersku ulogu je uvijek imala SDA

Sinoć je u prepunoj Kino sali u Konjicu održana tribina Stranke demokratske akcije na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”.

Prisutnima su se obratili predsjednik Gradskog odbora SDA i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK Edin Mušić, potpredsjednica Asocijacije mladih SDA Rijana Jusufbegović i lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović se mnogih aktuelnih tema dotakao, pa samim tim i političkih oponenata, za koje je izjavio da su derivati SDA koji se danas najstrašnije bore protiv SDA, stranke koja im je dala znanje i šansu. Po svemu sudeći, mislio je posebno na bivše kadrove SDA koji su danas članovi nekih drugih stranaka.

SIGURAN U POBJEDU SDA

Kako je i naglasio, siguran je u pobjedu SDA na predstojećim izborima. “Nije nas pogodio nijedan problem u ove 32. godine, a niti posljednje četiri, a da SDA nije imala odgovor. Neke stranke su pomagale, a neke odmagale, ali lidersku ulogu je uvijek imala SDA”, naglašava Izetbegović.

Pohvalio je i rad Novalićeve Vlade i naveo kako su riješeni problemi penzionera, boraca i rudara. Ističe kako je BDP porastao za 40%, izvoz za 70%, a broj zaposlenih za 67 000. “Izvoz namjenske industrije je utrostručen u ovih sedam godina, penzije su porasle za 25%, a plate za 30%. Budžeti nikada nisu bili puniji od potpisivanja Dejtona”, posnosno tvrdi Izetbegović te napominje da su to uspjeli ostvariti uz sve krize i kočničare i sve ono što je pogađalo našu zemlju.

SDA MORA BITI NAJJAČA

Izetbegović je govorio i o separatistima, onima koji pokušavaju da rasparčaju BiH, onima koji institucionalno koče procese, rad i napredak, te dodaje kako je SDA stranka koja predstavlja volju i interes patriotskog bosanskohercegovačkog faktora.

“SNSD pokušava dalje slabiti državu, prave opstrukcije, pokušavaju slabiti državne institucije i napadaju istinu koja je naš najjači adut”, zaključuje Izetbegović.

Dodaje kako je odgovor SDA činjenica da se NATO put nastavio, pritisak na međunarodnu zajednicu koja se ohrabrila da donese Zakon o zabrani negiranja genocida, podsjećajući na ranije apelacije SDA koje su, kako kaže, zaštitile državu BiH.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona i istakao kako je u Neumu bio izložen pritisku, ali nije poklekao. Naglasio je i potrebu za jačanjem neovisnosti pravosuđa i stvaranje države u kojoj će postojati vladavina prava gdje će biti svi jednaki pred zakonom, kao i potrebu jačanja ekonomije, diplomatije i ubrzani put ka članstvu NATO-a i EU.

Nakon obraćanja, lider SDA je dobio priznanje građana doline Neretvice zbog doprinosa u zaštiti ovog područja i angažmana u donošenju zabrane gradnje malih hidrocentrala.

Previous Post

Triatlon Kup “Kulin Ban Boračko jezero 2022”: Prijavljen rekordan broj takmičara

Next Post

Konjic: Održan Habitat Culture Fest

Related Posts