Bh. gigant namjenske industrije drastično uvećao prihode

Domaći gigant namjenske indstije – kompanija Unis Ginex iz Goražda, značajno je uvećala prihode prošle godine za čak 10 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ukupni prihodi kompanije lani su iznosili rekordnih 62 miliona KM, što je oko 10 miliona KM više u poređenje s prethodnom godinom kada su bili 52 miliona maraka.

Poređenja radi, prihodi 2019. i 2020. su bili između 30 i 40 miliona KM. Stoga se može reći da je kompanija u nekoliko godina uspjela skoro udvostručiti prihode. 

S obzirom na to da su rasli i troškovi, zarada se nije značajnije mijenjala. Prošle godine dobit je bila 11,4 miliona KM, slično kao i godinu ranije.

Riječ je o jednoj od najvažnijih kompanija u Goraždu koja je oslonac tamošnje privrede. Unis je u većinskom vlasništvu Vlade Federcije koja ima 51 posto dionica. 

Drugi ključni dioničar je goraždanski biznismen Halil Oković.

Namjenska industrija BiH je u usponu i izvoz raste iz godine u godinu. No, to se ne odnosi jednako na sve kompanije. Kako smo pisali, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, Igman Konjic, u prošloj godini je ostvarila znatno lošiji rezultat nego godinu ranije.

Previous Post

FK Klis bolji od NK Troglav

Next Post

Tragedija u Zenici: Muškarac se objesio na terasi kuće

Related Posts