Merhamet u Hercegovini prikupio više od 84.000 KM pomoći za Tursku i Siriju

Regionalni odbor Merhameta Mostar uspješno je realizovao akciju prikupljanja novca u saradnji sa obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje su prikupile ukupno 65.765,45 KM.

Prikupljanje novca provedeno je uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a akciju je podržalo četrnaest osnovnih, četiri srednje škole i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Narodno pozorište Mostar, Centar za edukaciju CERIT, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i brojni građani svojim prilozima i uplatama na račun, također su podržali akciju u iznosu 6.250 KM, saopćio je Merhamet Mostar. Putem Merhametovih humanitarnih kasa u tržnim centrima prikupljeno je više od 12.000 KM.

U Mostaru su se ovoj humanoj misiji pridružile osnovne škole “Omer Maksumić” Podvelež, Zalik, Blagaj, Drežnica, Vrapčići, Gnojnice, Bijelo Polje, IV i VI osnovna škola, te Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola, Mašinsko saobraćajna škola, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i Srednja ugostiteljsko turistička škola Mostar. Akciju je podržala OŠ “Fra Didaka Buntića” u Čitluku, zatim OŠ Čapljina, Prva i Druga osnovna škola Konjic i OŠ “Alija Isaković” iz Prozora.

Prikupljeni novac bit će objedinjen sa ukupnom sumom prikupljenog novca na nivou Merhameta u Bosni i Hercegovini.
– Prezadovoljni smo odzivom obrazovnih ustanova kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i saradnji.
Također zahvaljujemo se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i svim ostalim ustanovama, organizacijama i građanima koji su iskazali svoju solidarnost i podržali naša nastojanja da prikupimo što je moguće više sredstava kako bi zajednički pomogli u saniranju posljedica u područjima Turske i Sirije koje su pogođene zemljotresom – izjavio je Adnin Hasić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Mostar.

(Fena)

Previous Post

Radovi između Jablanice i Mostara: Saobraćaj će se odvijati usporeno

Next Post

General Alagić: Od legendarnog oslobađanja Vlašića, preko Haške optužnice do prerane smrti

Related Posts