Grad Konjic bio domaćin skupa na kojem je predstavnicima lokalnih zajednica iz BiH predstavljen IPA Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021-2027 !

Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore danas su u ulozi operativne strukture za implementaciju IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021-2027, u Kongresnom centru Garden City u Konjicu, organizovali promociju Programa, tokom koje je najavljen poziv za dostavljenje prijedloga projekata koji će uskoro uslijediti. Domaćin skupa bio je Grad Konjic.

Tokom prezentacije predstavljene su mogućnosti koje lokalnim zajednicama ovaj Program pruža, istaknuti su ostvareni rezultati iz prethodnog perioda, te pojašnjeni ciljevi i pravci djelovanja u narednom periodu, o kojima su govorili Alma Kurtalić Zahiragić, stručna savjetnica za Program prekogranične saradnje Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović i šef zajedničkog tehničkog sekretarijata IPA Programa prekogranične saradnje Renato Radić.

– U okviru ovog Programa biće moguće aplicirati projekte koji se odnose na turizam i zaštitu okoliša, uključujući jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i katastrofe koje su izazvane ljudskim djelovanjem – kazala je stručna savjetnica za Program prekogranične saradnje Alma Kurtalić Zahiragić, koja je naglasila da će u sklopu Programa biti tri poziva i da se objava prvog, u čijem će fokusu biti turizam, očekuje u junu tekuće godine.

Današnjem skupu uz predstavnike grada domaćina, prisustvovali su predstavici općina Jablanica, Visoko, Novo Sarajevo, Istočno Sarajevo, Trnovo, Pale-Prača, Vareš i Olovo.

Ukupna IPA sredstva za Program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2021.-2027. iznose 8.400.000 eura.

Saznajem.ba

Previous Post

Tim učenika pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića predstavio na Finalnoj smotri u Sarajevu rad na temu “Problem klađenja u našem gradu”

Next Post

Konjička publika predstavu “Bujrum moji” nagradila višeminutnim aplauzom

Related Posts