PREDSTAVLJAMO IZVRSNOST: Mladi Salih iz Duvna izumio pametnu kantu “Ecobucket”

Code Challenge Hackathon by SUMIT je natjecanje u programiranju, dizajnu i inovacijama za učenika srednjih škola sa područja Bosne i Hercegovine.  Osnovni cilj projekta je potaknuti učenike na praktičnu primjenu znanja iz područja IT-a.  Na takmičenju u Mostaru ukupno je bilo 26 timova od kojih je eliminacijski dio prošlo njih 17 koji su se natjecali u finalu. Finalno natjecanje održano je 30. marta 2023. godine gdje je prvo mjesto osvojila ekipa EcoBucket predvođena Salihom Seferovićem iz Tomislavgrada.

U nastavku pročitajte intervju s ovim mladim inovatorom.

Molimo Vas da se predstavite?

Moje ime je Salih Seferović i imam 17 godina. Trenutno pohađam treći razred Srednje strukovne škole u Tomislavgradu, smjer tehničar za elektroenergetiku. Već duže vrijeme se bavim programiranjem i izuzetno sam strastven u vezi s tim. Od sedmog razreda, kada sam prvi put krenuo u svijet programiranja, otkrio sam svoju ljubav prema tehnologiji i računarima. Kroz istraživanje i praksu, stekao sam značajno iskustvo u raznim programskim jezicima i tehnologijama.

Kako je došlo do ideje o kreiranju projekta „Ecobucket“?

Ideja za kreiranje ovog projekta proizašla je iz svjesnosti o raznim ekološkim problemima s kojima se suočavamo, posebno u vezi s odlaganjem otpada. Svjesnost o ekološkim problemima potakla me da razmislim o načinima kako primijeniti tehnologiju i stvoriti sistem koji će olakšati i unaprijediti procese recikliranja i odlaganja otpada.

Vaša iskustva sa takmičenja?

Ovo takmičenje kao i sva ostala takmičenja iz ove oblasti pruža izvanrednu priliku za testiranje vlastitih vještina, primjenu stečenog znanja u praksi i sticanje novih iskustava. U toku takmičenja sam imao priliku da upoznam i razgovaram sa ljudima koji dijele slične interese i zanimanja kao ja. Bilo je veoma inspirativno vidjeti kako drugi mladi ljudi razmišljaju i kako se trude da kroz tehnologiju poboljšaju svijet u kojem živimo.

Osvojili ste prvu nagradu za izum, da li je Vaš talent prepoznat od strane sugrađana?

Moram priznati da moj rad i nije u potpunosti prepoznat od strane mojih sugrađana. Međutim, ovo me nije obeshrabrilo. Naprotiv, to me motivira da nastavim s radom i da svojim dostignućima i dalje napredujem.

Planirate li raditi na usavršavanju izuma „Ecobucket”?

Da, imam u planu nastaviti raditi na usavršavanju. Iako sam već postigao značajan napredak, uvijek postoji prostor za poboljšanje i inovacije. Želim dalje razvijati funkcionalnosti i performanse pametne kante (Ecobucket), kao i implementirati nove tehnologije i koncepte kako bih je učinio još učinkovitijom i praktičnijom za svakodnevnu upotrebu. Također, planiram sarađivati s stručnjacima iz različitih područja kako bih dobio nove perspektive i ideje koje će mi pomoći u daljem napretku projekta. Moj cilj je da Ecobucket postane standardno rješenje za efikasno i održivo upravljanje otpadom, te da doprinese stvaranju čišćeg i zdravijeg okoliša.

Da li ste u prethodnom vremenu radili na drugim idejama?

Da, tokom prethodnog vremena sam istraživao i razvijao druge ideje. Učenje je uvijek bio moj prioritet, pa sam svakodnevno posvećen unapređivanju svojih znanja i vještina. Također, redovno pratim nove tehnološke trendove i industrijske inovacije kako bih bio informiran o najnovijim razvojima u polju koje me zanima. Uvijek sam otvoren za nove mogućnosti i spremno prihvaćam izazove koji će mi pomoći u daljem razvoju i ostvarenju mojih ciljeva.

Hoćete li u budućnosti nastaviti školovanje u sferi tehnologije?

Da, želim nastaviti svoje školovanje u sferi tehnologija. S obzirom na svoju strast prema tehnologiji i inovacijama, želim proširiti svoje znanje i vještine kroz formalno obrazovanje. Trenutno sam srednjoškolac, ali planiram upisati studij koji će mi omogućiti dublje razumijevanje područja tehnologija, kao i napredovanje u specifičnim područjima koja me posebno zanimaju.

Ko vam predstavlja najveću podršku u radu?

Najveću podršku u mom radu pružaju mi moji roditelji i bliski prijatelji. Oni su uvijek tu da me ohrabre, motiviraju i pruže podršku u svim mojim nastojanjima. Njihova podrška mi daje snagu i samopouzdanje da nastavim raditi na svojim idejama na putu ostaviranja svojih ciljeva.

Poruka za mlade osobe?

Želim poručiti mladima da nikada ne odustaju od svojih snova. Svijet je prepun mogućnosti i tvoja strast i ciljevi su važni. Bez obzira na to koliko izazova susretneš na svom putu, trudi se i ne gubi vjeru u sebe. Na kraju, zapamti da si ti taj koji kreira svoju budućnost. Ne dopusti drugima da određuju tvoje vrijednosti i put. Slijedi svoje srce i budi vjeran sebi.

Previous Post

Kraj susreta između Igmana i Veleža, podjela bodova u Mostaru

Next Post

Tim učenika pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića predstavio na Finalnoj smotri u Sarajevu rad na temu “Problem klađenja u našem gradu”

Related Posts