Tim učenika pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića predstavio na Finalnoj smotri u Sarajevu rad na temu “Problem klađenja u našem gradu”

Tim učenika koji je pod mentorstvom profesora Harisa Hadžizukića osvojio prvo mjesto na kantonalnom takmičenju “Projekt građanin”, jučer i danas je svoj rad na temu “Problem klađenja u našem gradu” predstavio na Finalnoj smotri u Sarajevu. Sa 350 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednika iz deset kantona Federacije BiH, sedam regija Republike Srpske i Brčko Distrikta, Finalna smotra je održana u Velikoj sali zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sastojala se od kvalitetno organiziranog programa.

Naime, kroz dvodnevni rad učenici su imali zadatke da izaberu predstavnika koji će u jednoj minuti iznijeti osnovne značajke projekta, da snime jednominutnu videoporuku u kojoj će obrazložiti jedan od pojmova iz Malog rječnika demokratije, da kroz kreativno osmišljeni princip razgovora razmijene iskustva i informacije s učenicima iz drugih škola, te da napišu kratki osvrt na iskustvo rada na zadatku i učešće u programu Finalne smotre.

Projekat “Problem klađenja u nasem gradu” u jednominutnom govoru predstavila je učenica Emina Džajić, koja je naglasila razloge pokretanja projekta, obrazložila proces istraživanja, odabrane mjere, plan akcije, te postignute i tek očekivane rezultate. Nakon razmjene iskustava i informacija s drugim učenicima, naši učenici su u osvrtu na iskustvo rada istakli sljedeće utiske:

“Cijenimo i zahvaljujemo Civitas Bosne i Hercegovine na prilici da predstavimo svoj projekat i da se upoznamo s ostalim idejama i projektima. Ovo je za nas nezaboravno iskustvo koje je osnažilo naša uvjerenja i nastojanja da demokratski djelujemo i mijenjamo društvo u kojem živimo. Slušajući inspirativne priče naših vršnjaka, ponosni smo i počastvovani što smo bili dijelom tako lijepog i značajnog programa. S obzirom na to da smo realizovali veliki dio našeg plana akcije i na dobivenu podršku, u predstojećem periodu preduzet ćemo finalne korake kako bi se naš projekat “Problem klađenja u našem gradu” što prije našao na sjednici Gradskog vijeća Konjic i bio usvojen.”

Podsjećamo da su ovaj odvažni pobjednički tim sačinjavali učenici trećeg razreda matematičko – informatičke gimnazije – Emina Džajić, Ilma Sultić, Nađa Džumhur, Hamza Bubalo, Sarah Karkelja, Nađa Masleša, Ibrahim Ali Šoljić, Ejla Macić, Sead Gakić, Ehlimana Hadžajlija, Ilma Vrtić i Amna Macić, a Finalnoj smotri su prisustvovali u pratnji profesorice Emine Lizde.

Učenicima iskreno čestitamo, a upućenim riječima zahvalnosti CIVITASU BiH se pridružujemo.

Previous Post

PREDSTAVLJAMO IZVRSNOST: Mladi Salih iz Duvna izumio pametnu kantu “Ecobucket”

Next Post

Grad Konjic bio domaćin skupa na kojem je predstavnicima lokalnih zajednica iz BiH predstavljen IPA Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021-2027 !

Related Posts