U Konjicu počeo Festival glumca Bosne i Hercegovine

Deseti Festival glumaca Bosne i Hercegovine svečano je u četvrtak navečer otvoren u Konjicu.

“Entuzijzam, ljubav i respekt prema onima koji zaslužuju našu pažnju i poštivanje iskazan je u Festivalu glumca Bosne i Hercegovine. O dobrom glasu svjedoče i umjetnici regije, pa su na ovim daskama sve prisutnija ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije”, rekao je prilikom obraćanja ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović.

Dodao je kako su, kao ministarstvo, strateški opredijeljeni projektima koji imaju visoku estetsku vrijednost.

“Iskreno se nadam da ćemo imati priliku nastaviti ovu lijepu priču”, naglasio je ministar Hadžović.

Ovogodišnji festival svečano je otvorila bosanskohercegovačka i europska glumica Selma Alispahić, prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra koja je dva puta dobila nagradu konjičke publike za najbolju glumicu na Festivalu glumca BiH.

“Uloga glumca često jeste, a ne bi trebala biti podcijenjena. I to nije samo karakteristika našeg vremena, tako je često bilo i u prošlim vremenima. Srećom, uvijek su postojali pojedinci vizionari koji su shvaćali značaj glumačke umjetnosti o kojoj su pisani tragovi postojali i prije 2 i pol tisuće godina, od Thespisa do danas”, poručila je ona.

Alispahić smatra kako je teatar utočište u čijem se središtu nalazi glumac i glumačka umjetnost.

” Ovo je vrijeme kada je teško jasno vidjeti. Okruženi smo s više fikcije nego bilo kada u povijesti. Izloženi smo stalno pokušajima da se sve ljudsko obezvrijedi u nama. Zato je korisno i nužno pobjeći u teatar jer nas glumci, ako ih pažljivo slušamo i gledamo, podsjećaju da smo ljudi od krvi i mesa. Oni kreiraju alternativnu stvarnost, bude naše osjećaje, vraćaju značaj riječima, uvode nas u prostor ideja i dijaloga, kultiviraju našu maštu, pomažu nam da razumijemo ljudsku prirodu, tragaju za istinom, zalažu se za slobodu. Ukratko, podsjećaju nas na sve ono što čovjeka čini čovjekom”, zaključila je ona.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedio je nastup Pozorišta Lectirum iz Zagreba koji su odigrali predstavu “Hotel nostalgija”, a sjajnu igru glumaca Ksenije Pajić, Natalije Đorđević, Zijada Gračića i Mladena Čuture, publika je nagradila višeminutnim pljeskom.

Ove godine Festival glumca BiH će ugostiti devet kazališnih produkcija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Iduća predstava igra se u ponedjeljak, 8. maja, kada će pred konjičkom publikom nastupiti Kamerni teatar 55 s predstavom “Djelidba” u 19 sati i 30 minuta.

Previous Post

Konferencija povodom potpisivanja Izmjena Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje u HNK-u

Next Post

Mostar: Pokušali iznijeti iz banke 200.000€ pod lažnim imenom !

Related Posts