Konjička ”Turneja” u Mostaru!

Velika dvorana Kulturnog centra Mostar Sjever će u petak, 17.3.2023., u 19 sati ugostiti Amatersko pozorište Neretva iz Konjica u premijernom izvođenju predstave ”Turneja” u Mostaru.

Radnja predstave, nazvane po kultnom antiratnom i antinacionalističkom filmu Gorana Markovića, iako smještena u periodu rata, kao glavni motiv ima položaj umjetnika, a time i položaj običnog čovjeka koji je doveden u situaciju da se bori za svoj život. Predstava je svoju premijeru doživjela u decembru 2022. godine u Konjicu, a već u februaru je doživjela i prvu premijeru van granica Bosne i Hercegovine, i to u Kranju, Slovenija.

Režiju predstave potpisuje Dino Kerić, a u predstavi igra 18 članova Amaterskog pozorišta. Mostarska premijera predstave prvi je veći kulturni događaj u Velikoj sali Kulturnog centra Mostar Sjever otkako su postavljena nova rasvjetna tijela u okviru projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need (PIN).

Nabavka i instalacija novih rasvjetnih tijela omogućila je Centru realizaciju tehnički zahtjevnijih kulturnih sadržaja, poput predstave „Turneja“, što ovu instituciju otvara prema građankama i građanima koji uživaju u posjećivanju istih. Pored novih rasvjetnih tijela Velika sala će kroz Projekt biti obogaćena novim ozvučenjem i rashladnim/grijnim tijelima što ima za cilj poboljšanje uvjeta za rad ove kulturne institucije. Ulaz na predstavu je besplatan i prethodne rezervacije nisu potrebne.

Saznajem.ba/Bljesak.info

Previous Post

Konjic bi mogao dobiti kip konja!

Next Post

Ministarstvo odbrane BiH objavljuje oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu

Related Posts